Tarihçe
Kıbrıs Türk Çocuk Esirgeme Kurumu, 13 Haziran 1968 tarihinde Cumhurbaşkanı Muavini ve Geçici Türk Yönetimi Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Fazıl Küçük başkanlığında adanın her tarafından gelen 20 delegenin iştirakiyle Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumunun bir benzeri olacak şekilde kuruldu. Ülkemizin en köklü hayır kurumlarından birisi olan KTÇEK günümüze dek çocuklarımızın esenliği için pek çok alanda önemli çalışmalara ve projelere imza attı. Bugün olduğu gibi o yıllarda da toplumun önde gelen liderleri ve kişileri tarafından büyük destek gören kurum, 14 Haziran 1972'de ilk kreş/gündüz bakım evini açtı ve bu alanda Kıbrıs Türk toplumuna örnek teşkil etti ve sonrasında açılan pek çok kreş ve gündüz bakım evi niteliğindeki kuruma ilham kaynağı oldu.
1974 sonrasında yerleşim alanlarının değişmesine bağlı olarak gerçekleşen nüfüs hareketleri sonucunda toplumsal yapı dramatik bir şekilde değişti. Kurum dönemin zor koşulları nedeniyle üye sayısının azalmasıyla mali sıkıntı içine girdi. Bu nedenle önce şubeler ve 1997 yılında da kreş işlevini yitirdi ve kurum faaliyetlerine 31 Mayıs 2008 tarihine kadar Merkez ve Lefkoşa Şubesi olarak devam etti. Bu tarihte gerçekleştirilen Genel Kurul ile kurum Merkez ve Lefkoşa Şubesini tek çatı altında birleştirerek yeni tüzüğünü onayladı ve hızla yeni bir yapılanmanın içine girdi. Yönetim Kurulunun özverili çalışmaları ve her geçen gün artan üye sayısı ile kurum eski canlılığına yeniden kavuştu.
Kurumumuzun Faaliyetleri
Son yıllardaki esas faaliyetimiz Çağlayan Park’ın arkasındaki hisarın üzerinde yer alan Etkinlik (Etüd) Merkezimiz’in etkin ve profesyonel bir şekilde çocuklarımıza hizmet etmesini sağlamaktır. Ekonomik durumu yetersiz olan ailelerin ilkokul çağındaki çocuklarına, örgün eğitim saatleri dışında kalan zamanlarda öğretmenlerimiz vasıtası ile derslerinde yardımcı olarak eğitim ve ders aralarında da yiyecek içecek desteği vermekteyiz.
Merkezimizin sürdürülebilirliğini sağlamamız ve çocuklarımızın boş zamanlarını değerlendirerek yaratıcılıklarını ortaya çıkarıp güçlendirebilmemiz açısından vereceğiniz maddî ve manevî desteğin önemi çok büyüktür…
Varlığımızı gönüllüler ve bağışlarla sürdürdüğümüz için.